The Art of Zhen Shan Ren i Lunds Stadshall ”Mycket viktig konst som måste komma fram och synas”

posted in: Aktuellt | 0

Veckan innan jul mellan den 14 till 20 december ställde the Art of Zhen Shan Ren – Sanningens Godhetens och Tålamodets Konst ut i Lunds Stadshall. En internationell konstutställning som turnerat världen över och består av målningar och skulpturer från 18 konstnärer varav alla är kineser förutom en. Det var den kände skulptören och målaren Professor Zhang Kunlun som tog initiativet till konstutställningen 2004. Alla konstnärerna är utövare av qigong- och meditationsmetoden Falun Gong. Falun Gong blev för 17 år sen förbjuden i Kina av kommunistpartiet och sedan dess är utövarna av metoden i Kina förföljda. Genom sina konstverk vill konstnärerna berätta Falun Gongs historia och upplysa besökarna till utställningen om situationen för Falun Gong utövare i Kina, som pågår fortfarande.

Konstutställningen invigdes med följd av vernissage den 14 december.

Många besökare under invigningen.


Besökarna kunde avnjuta olika kinesiska smårätter

Ett gripande tal hölls av Phoebe, magisterstudent vid Lunds Universitet, som med sin familj varit förföljd sedan barnsben. Phoebe berättade om en av tavlorna som heter ”Hemlös” som tilltalade henne mest då den påminde om hennes barndom

Pheobe håller tal och talar om hennes favorittavla Hemlös, till vänster står Carole Gustavsson, viceordförande i Konst & Kultur för Mänskliga rättigheter i Skåne

Därefter fick Akram Heidari, kommunfullmäktige i Lund, ordet och talade varmt om konstutställningen samt om vikten av att vara god.

Akram Heidari, kommunfullmäktige i Lund håller tal.

Invigningen var en succé med många besökare. Tidningen Sydsvenskan var på plats och skrev en bra  och saklig artikel som direkt publicerades på deras hemsida och dagen därpå fick artikeln äran att pryda förstasidan i tidningen i Lunddelen samt en halvsida i Malmödelen.

Utklipp från tidningen sydsvenskan lund delen samt malmödelen

 

Konstutställningen är invigd

En konstnär från Chile, Jorge Varas, blev tillsammans med sin fru väldigt berörda av konsten. De sa att utställningen och dess syfte var mycket viktigt samt att denna förskräckliga förföljelse som pågår måste verkligen komma fram och synas i hela världen. De berättade även att de själva var förtryckta i Sydamerika och kunde känna igen sig i den orättvisa som många av tavlorna skildrar.

Jorge Varas i bakgrunden, bakom står hans fru.

Konstutställningen består av sju teman däribland: Kultiveringens skönhet, Förföljelsen i Kina och Fredligt motstånd. Framförallt förföljelsen i Kina har väldigt gripande skildringar som är tagna från några av konstnärernas berättelser om tortyren de själva utstått. Utöver det vill konstnärerna ta upp frågan, genom ett par målningar, om den illegala organskörden som pågar i Kina, där Falun Gong utövare är de mest utsatta. Konstnärerna målar för mänskliga rättigheter, har modet att stå upp emot ondska och har inte gett efter för statliga sanktioner.

Under helgen, tre dagar efter invigningen, var Stadshallen full av besökare från öppning till stängning. Över 800 personer besökte utställningen den helgen, några besökare stod till och med och väntade på att utställningen skulle öppna.  Totalt under hela utställningen var det fler än 1500 besökare.

Besökare under utställningen.

 

Besökare blir guidade av Cristina Nicolae.

Besökarna hade under utställningens gång möjlighet att skriva i en gästbok. En av besökarna var David Kurzhid som skrev följande, ”Tack för en otroligt vacker och känslomässig invigning. Jag önskar se ett slut på lidandet för så många människor. Fortsätt informera och sprid kunskapen”.  En kvinna vid namn Jessica skrev ”Jag blev imponerad av utställningen! Den har bekräftat en EVIG SANNIG nämligen att KONSTEN har den särskilda förmågan att beskriva verkligheten på det bästa sättet!”

Guiderna var mycket upptagna under hela utställningen. Många besökare var intresserade av att få guidade visningar och var oerhört tacksamma efteråt för att de fått förklarat bakgrunden till målningarna. De guidade visningarna var på flera olika språk, bland annat svenska, engelska, tyska, franska, kinesiska och kroatiska. En kvinna från Bosnien som var på besök under julhelgen, blev guidad på kroatiska och sa att trots att hon varit med om krig, gick det inte att jämföra med denna fruktansvärda ondska som oskyldiga människor blir utsatta för.

Reneé Besseling, ordförande för Konst och Kultur för Mänskliga rättigheter i Skåne guidar ett par besökare.

Många av besökarna hade aldrig hört talas om förföljelsen av Falun Gong och var djupt chockade att något sådant pågår i vår moderna tid, de kunde inte förstå varför detta inte kommit ut mer och syntes i media och varför inte politikerna tagit upp och gjort något åt detta.

Kinesiska besökare som blev guidade på kinesiska

Besökare som tittar på filmvisningen.

Besökarna hade även möjlighet att se en 7 minuter lång film om konstnärerna och deras verk, som många tyckte fungerade som en bra introduktion. Ett par med ursprung från Albanien var väldigt berörda av filmen och grät  när de tittade på konstverken.

Lundabon Gösta Blennow, före detta överläkare/barnläkare, sa att konstutställningen var mycket bättre än han hade förväntat sig. Efter en guidad visning var han väldigt berörd och ville gärna stödja utställningen och lämnade ett betydande bidrag till utställningen så att fler ska skulle kunna få uppleva konsten i andra städer.

Gösta Blennow som guidas av Cristina Nicolae tyckte det var bra med guidning så han kunde få den röda tråden i konstverken.

En neurofysiolog kände till organhandeln sen ett par år tillbaka, men blev väldigt tagen av konsten och sa till arrangörerna att de gjorde ett mycket viktigt jobb som absolut behövdes så det kan bli ett slut på förföljelsen.

Utställningens sista dag fick ett slående avslut då alla kommunfullmäktige i Lund hade sammanträde i Stadshallen, vilket ledde till att alla politiker på plats fick ta del av konsten och dess budskap. Egentligen skulle konstutställningen stängt kl 18 den dagen, men med alla politiker på plats såg arrangörerna det som en möjlighet att hålla öppet till kl 21. Christer Wallin, kommunstyrelsens andra vice ordförande i Lund, sa att ”Man blir ju väldigt rörd av konsten, den berör en på djupt plan” han tyckte också att ”Konstutställningens syfte är viktigt”.

Christer Wallin, kommunstyrelsens andra vice ordförande i Lund tyckte bäst om tavlan ”Kommer för Dig”.

En ung man vid namn Johan Nilsson, entreprenör/blivande politiker, hade vägarna förbi utställningens sista dag och han sa,  ”Konstutställningen skildrar en sanning som jag ej känt till tidigare, att något så hemskt pågår i vår moderna tid är ofattbart.”  Johan Nilsson skrev även under DAFOH petitionen som kommer att skickas till FN med en vädjan för ett slut på organhandeln av Falun Gong utövare. Totalt under utställningen var det ca 310 personer som skrev under petitionen.

Johan Nilsson, entreprenör/blivande politiker, ”Orubblig tro fångade mitt hjärta”, säger Nilsson.

Mingel under vernissage.

Besökare under utställningen får guidning.

Besökare under utställningen

Arrangörer för den internationella konstutställningen The Art of Zhen Shan Ren, Sanningens Godhetens och Tålamodens konst i Lunds Stadshall var Föreningen Konst och Kultur för Mänskliga Rättigheter i Skåne, Svenska föreningen för Falun Dafa i samarbete med Studiefrämjandet i Lund.